ניוזלטר יוני 2012 – הכן כלבך לקיץ
הכן כלבך לקיץ
תקופת הקיץ הינה תקופה עסוקה יותר במרפאות הווטרינריות. באופן טבעי אנחנו יוצאים מהבית יותר בתקופה זו ועוסקים בפעילויות שונות מחוץ לבית. פעילויות אלה מהנות גם לנו וגם לחיות המחמד שלנו אך נושאות בחובן סיכונים שונים שכדאי לשים לב אליהם. במאמר זה אסקור מספר נקודות שכדאי לשים לב אליהן.
בקיץ הטמפרטורות עולות עד לכדי טמפ' קיצוניות במהלך היום, כולנו מרגשים זאת וכך גם הכלבים שלנו מכות חום הינן אחת הסיבות הנפוצות של מקרי חירום בהן אנו מטפלים בקיץ. מכת חום הינה מצב שבו הכלב מעלה את טמפרטורת גופו, בצורה לא רצונית, לטמפרטורה שנעה בין 41-43 מעלות (חום גוף נורמאלי של כלב מגיע עד 39.2-39.5 מעלות). הכלב, בניגוד אלינו, מקרר את עצמו ע"י כך שהוא מוציא את לשונו החוצה ונושם דרך פיו במהירות, פעולה זו נקראת הלחתה. במקרה שהכלב לא מצליח לקרר את עצמו מספיק בעזרת הלחתה הטמפרטורה הפנימית שלו עולה והוא עלול להגיע למצב של מכת חום. במצב זה למעשה כל המערכות בגוף הכלב משתנות. במכת חום יתכן נזק למערכת העצבים, מערכת העיכול, מערכת הדם תיפגע קשות, הכליות עלולות להפסיק לתפקד וכן הלאה. הכלב יראה סימנים עצביים חריפים כגון עוויתות בלתי פוסקות, סביר להניח שיראה גם הקאות ושלשולים דמיים קשים ללא הפסק. זהו מצב חירום אקוטי שללא טיפול סופו הוא מוות בייסורים קשים מאד. הטיפול בכלב הסובל ממכת חום הוא אינטנסיבי מאד, ואם מחכים זמן ארוך מדי עד הטיפול, הכלב עלול למות בכל מקרה (תלוי ברמת הנזק שנוצר למערכות הפנימיות בגוף). ניתן למנוע מכת חום בכמה צעדים פשוטים כגון:
1. להקפיד לצאת לטיולים ארוכים רק שעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערב כאשר הטמפרטורות נמוכות יחסית.
2. להקפיד שלחיית המחמד יש גישה למים טריים כל הזמן.
3. במידה ומשארים את הכלב בחצר, לדאוג שיהיה לו מקום מוצל לנוח בו.
4. אין להשאיר את חיית המחמד ברכב ללא חלון פתוח או מיזוג אוויר.
בעלי כלבים ברכיצפאליים, כלומר, כלבים עם פרצוף פחוס (פאג, פקינז, בולדוג, בולדוג צרפתי, בוקסר) צריכים להיזהר הרבה יותר מאחר וכשכלבים מהגזעים הנ"ל מלחיתים ריריות הלוע מתרחבות ובגלל המבנה הפחוס של האף והלוע עלולים להחנק.
בקיץ כולנו פעילים יותר וזה נכון גם לגבי הנחשים. הכשות נחש מסוכנות בעיקר בתחילת הקיץ לאחר שנחשים קמים משנת החורף ובלוטות הארס שלהם גדושות. הנחשים נמצאים אמנם בעיקר בשדות ושטחים חקלאיים אך גם באזורי מגורים ובערים. הכשות נחש קורות בעיקר באזור הפנים וברגליים הקדמיות. לרוב הכלב מתעניין בנחש, דוחף את אפו בכדי לרחרח את בעל החיים "המוזר" הזה שזז בצורה מעניינת ומוכש באזור הפנים – הסכנה המיידית לחיי הכלב נובעת מהארס שגורם לנפיחות רבה שתופיע באזור ההכשה ובמידה וקרתה באזור הפנים עלולה לגרום לחנק. לעומת זאת חתולים נוטים לשחק עם הנחש בכפות ידיהם ומוכשים יותר באזור הגפיים הקדמיות. במידה ובעל החיים הוכש, יש להרגיעו למנוע תזוזה מיותרת ולהגיע בהקדם למרפאה הווטרינרית. הנחש הארסי העיקרי בארץ הוא הצפע הארצישראלי. אין צורך לנסות וללכוד את הנחש מאחר ואתם עלולים להיפגע מהכשה בעצמכם. הכשות נחשים הם לרוב המסוכנות ביותר אך ישנם גם חרקים נוספים כמו דבורים, צרעות עכבישים ועקרבים שעקיצתם עלולה לגרום לתגובה אלרגית קשה לבעל החיים. לכן, מומלץ לטייל עם כלב ברצועה, לנסות למנוע ממנו להיכנס לשיחים או מקומות מסתור פוטנציאלים. במקרה של הכשה או עקיצה יש לפנות מייד לטיפול רפואי וטרינרי.
אני מאמין כי רפואה מונעת עדיפה מרפואה מטפלת ולכן מומלץ בעיקר בתקופת הקיץ לטפל בחיות המחמד נגד טפילים חיצוניים כמו קרציות ופרעושים. טפילים אלו מעבירים מחלות שונות לבעלי החיים שלנו ולכן כדאי מאוד למנוע את הדבקתם.
פרעושים הם אולי הטפיל הנפוץ ביותר שמופיע בכל הכלבים והחתולים. חיות המחמד שלנו גם אלו אשר נמצאות בבית ורק "יוצאות החוצה לטיול קצר" או לא יוצאות בכלל מהבית עלולות להדבק בטפילים אלו.
פרעושים (שם מדעי Ctenocephalides) הפרעושים הם חרקים בעלי גלגול מלא הכולל ארבע דרגות: ביצה, זחל, גולם ובוגר. הזחלים ניזונים מחומרים אורגניים שונים, והבוגרים הם טפילים הניזונים מדם. כ-95% מהפרעושים הם טפילים הנמצאים על יונקים, וכ-5% מהם הם טפילי עופות. עקיצתו גורמת לגרד עז וכלבים מסוימים ינשכו עצמם עד זוב דם. בעלי חיים מסוימים אף מפתחים אלרגיות עור בתגובה לעקיצה. די בעקיצות ספורות של פרעושים בכדי לגרום לתגובה אלגית קשה. פרעושים מעבירים מחלות שונות ואף סוג של תולעי סרט. הטיפול בבעיית פרעושים צריכה לכלול טיפול סביבתי וטיפול על בעל החיים. ישנם תכשירים שונים בשוק המומלצים לטיפול נגד פרעושים בטיפות (spot-on) לטווח ארוך של כחודש ימים או בספריי שהינו קצר טווח. בנוסף יש להדביר את אזור המחייה של בעל החיים בין אם זה הבית או החצר או שניהם יחד. יש להזמין מדביר מורשה שישתמש בחומרים בטוחים לבעלי החיים ולבני הבית. כיום אסור על פי חוק שימוש בתכשירים המכילים זרחנים אורגניים ולכן מדביר מורשה ישתמש בחומרים אחרים בטוחים יותר. כל טיפול חייב לכלול את כל הכלבים והחתולים בבית. במידה ובעל החיים חי בתוך הבית לפני ההדברה הביתית מומלץ לשאוב שטיחים וספות.
קַרְצִיות (שם מדעי: Ixodoidea) כל המינים ממשפחת הקרציות הם טפילים חיצוניים הניזונים מדם של יונקים, עופות, זוחלים ודו – חיים. קרציות הן גורם משמעותי בהעברת מחלות בין בני אדם ובין בעלי חיים. בנוסף להיותן מוצצות דם, קרציות הינן וקטור המעביר מחלות שונות ומגוונות. מספר מחלות עוברות בין בני אדם ומספר מחלות עוברות בין כלבים וחתולים. אותה קרציה יכולה לשאת מספר גורמי מחלה במקביל. ארבעה טפילי דם עלולים לתקוף כלבים עקב עקיצה של קרציה בין אם כל טפיל בנפרד או מספר טפילים במקביל. קדחת קרציות בכלבים היא מחלה נפוצה מאוד באזורנו ונגרמת על ידי טפיל דם בשם ארליכיה. היא גורמת להרס טסיות הדם ולכן לבעיות קרישה ודימומים.שלביה הראשונים של המחלה מלווים בחום, חולשה וחוסר תיאבון. לכן כל כלב המראה סימנים אלה חייב להיבדק ע"י הווטרינר כלב שלא מטופל כראוי עלול למות או להיכנס למצב הכרוני של המחלה. כמו בכל מחלה גם כאן הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה. טיפול מונע נגד קרציות. ישנם מספר תכשירים בעלי פעילות ארוכת טווח יעילה. חשוב להשתמש בתכשירים המיועדים לכלבים ומאושרים ע"י השירותים הוטרינרים. בחתולים יש להשתמש בחומרים מתאימים לחתולים בלבד מאחר והם יותר רגישים לחומרים אלה. כמו כן חשוב מאוד לשלב טיפול סביבתי בעזרתו של מדביר מורשה.
כאשר אתם משתמשים במוצרי הדברה בצורת spot-on (אמפולות) לכלבכם, יש להימנע מהרטבת הכלב כארבעה ימים לפני ששמים את האמפולה וכארבעה ימים לאחר ששמים את האמפולה על מנת לאפשר לחומרים אלו לעבוד בצורה היעילה ביותר, גם כאשר אתם לוקחים את כלבכם לים.
טיול לים,
טיול לים עם כלבכם יכולה להיות חוויה כיפית, אך חשב לזכור מספר דברים. מומלץ ללכת בעיקר בשעות המוקדמות והמאוחרות של היום כאשר השמש אינה בשיא עוצמתה. במידה ואתם נמצאים בים בשעות החמות (לא מומלץ גם לכם) חשוב לזכור כי יש לדאוג למים טריים גם לכלבכם. דבר נוסף וחשוב הוא ללכת למקומות בהם יש צל בו כלבכם יוכל למצוא מחסה מהשמש מאחר וגם הוא יכול לקבל כוויות מהשמש בעיקר אם הוא עבר תספורת לאחרונה.
כאשר אתם נכנסים למים וכלבכם איתכם, יש לזכור כי לא כל הכלבים יודעים לשחות, בעיקר כלבים צעירים וכלבים מגזעים קטנים. בנוסף, גם כלבים עלולים לקבל כוויות ממדוזות ולכן יש להיזהר גם בעונה.
כאשר אתם חוזרים מהים יש לשטוף את הכלב במים מתוקים מחול ומלח העלולים לגרום גירויים מיותרים לעור. לא מומלץ לרחוץ כלב עם שמפו בדחיפות גבוהה (את הכלב יש לרחוץ עם שמפו מיוחד לכלבים אך לא מומלץ יותר מארבע פעמים בשנה). במידה ואתם הולכים עם כלבכם לים בדחיפות גבוהה, רחצו אותו עם מים מתוקים בלבד כאשר אתם חוזרים מהים.