שקים אנאליים | בלוטות אנאליות
שקים אנאליים | בלוטות אנאליות
במידה וחיית המחמד שלך מראה שינוי התנהגותי כמו: גרירת הטוסיק על הרצפה, רדיפה אחרי הזנב, ליקוק וגרוד אובססיבי מסביב לזנב ומסביב לפי הטבעת, סימנים אלו מרמזים על כך שלחיית המחמד שלכם עלולה להיות בעייה בשקים האנאליים. במידה וכל זה קורה, מומלץ לפנות לוטרינר לצורך בדיקה רפואית.
שקים אנאליים הינם שתי בלוטות הנמצאות בשני הצדדים של פי הטבעת ומטרתן לייצר חומר מאוד מסריח המתנקז במצב נורמאלי על הצואה כאשר בעל החיים עושה את צרכיו. כך בעלי חיים מסמנים טריטוריה בטבע, אך לפעמים יש "תקלות".
הבעיות שעלולות להיות בשקים האנאליים כוללות: חסימת התעלה המנקזת את השקים האנאליים, דלקת בשקים האנאליים, היווצרות אבצס בבלוטות וגידולים. חסימת התעלה של השקים האנאליים עלולה להיות עקב קריש של החומר המיוצר בבלוטה או בגלל עיוות של התעלה. הלחץ בתוך השק גובר כי הבלוטה ממשיכה לייצר עוד חומר אך לא מצליחה להתנקז. בעקבות הלחץ בתוך הבלוטה יש כאב במתן צואה שעלול לגרום גם לעצירות.
זיהום בקטריאלית מחיידקים צואתיים גורם לדלקת, כאב וגרוד. מצב זה אפילו יותר כואב מטחורים אצל בני אדם. הכאב כל כך עוצמתי כך שעלול לגרום לבעל החיים להיות אגרסיבי ומפוחד.
במידה והדלקת בבלוטה לא מטופלת באנטיביוטיקה מתאימה בזמן, עלול להיווצר אבצס בבלוטה (מצב זה אפילו כואב יותר). האבצס עלול "להתפוצץ" דבר שיכול להקל מעט על הכאב. במידה והאבצס מתפוצץ כלפי פנים הגוף יש חדירה של מוגלה לרקמות עמוקות יותר ובסופו של דבר הזיהום מגיע למחזור הדם. מצב זה נקרא אלח דם והוא מסוכן מאוד.
גידולים בשקים האנאליים נפוצים יותר בקרב: דקלים, קוקר ספנייל, ביגל, בולדוג אנגלי, סמוייד, רועה גרמני ובהאסקי סיבירי חלק מהגידולים שפירים וחלקם ממאירים וסרטניים ביותר. גם גידולים שפירים עלולים להוות בעיה מאחר ומיקום הבלוטה לוחץ על הרקמות מסביב.
פתרון הבעיה של שקים אנאליים חסומים הינו שחרור החסימה ע"י הוטרינר המטפל ולא מצריכה טיפול תרופתי, אך כאשר יש דלקות ואבצסים בשקים האנאליים יש לטפל במשככי כאבים ואנטיביוטיקה מתאימים. מומלץ לקחת תרבית ורגישות על מנת לאפיין את החיידק והאנטיביוטיקה שהכי מתאימה לטיפול בו.
לכלבים רבים ואף לחתולים דלקות של שקים אנאליים יכולות להיות כרוניות. לשקים אנאליים אין שום ערך באורח החיים האורבני. כל עוד השקים בריאים ולא גורמים לבעיות, אין צורך לגעת בהם, אך במידה ויש דלקות חוזרות ונשנות עם הווצרות של אבצסים, ניתן להסיר אותן כירורגית.