עיקור וסירוס חיית המחמד שלך
עיקור וסירוס חיית המחמד שלך
עיקור וסירוס הינם מונחים המתארים הסרה כירורגית של אברי הרבייה. עיקור הינו הסרה כירורגית של השחלות והרחם, ואילו הכוונה בסירוס היא הסרה כירורגית של האשכים.
עיקור וסירוס כלבים וחתולים זו הדרך הזולה והטובה ביותר לשליטה על התרבות לא רצויה של כלבים וחתולים. בכל שנה במדינת ישראל, ממיתים בין 100,000 – 300,000 כלבים נטושים. מספר לא ידוע של חתולים מתים ברחובות כתוצאה ממחלות ותאונות דרכים.
מעבר ליתרונות הברורים במניעת גורי כלבים וחתולים לא רצויים, ובמניעת חוסר הנוחות של בעלי חיות המחמד עם תקופת הייחום של נקבות (לכלבות מיוחמות יש הפרשות דמיות מהבושת כ 10-14 ימים בד"כ) ותגובת הזכרים לתקופה זו (אגרסיביות כלפי זכרים אחרים), ישנם מספר יתרונות רפואיים בביצוע עיקורים וסירוסים.
יתרונות רפואיים בעיקור כלבות וחתולות:
מניעת גידולים בעטינים (סרטן השד) – הורמונים הם הגורם העיקרי להיווצרות גידולי עטין בכלבות וחתולות. במידה והחתולה או הכלבה עוקרו לפני הייחום הראשון שלהן, הסיכוי לפתח גידולי עטין בגיל מבוגר יותר יורדים במעל ל 95% בהשוואה לכלבות או חתולות שאינן מעוקרות. במידה והנקבה עוקרה לאחר הייחום הראשון ולפני הייחום השני, הסיכוי לפתח גידולי עטין בגיל מבוגר יותר יורדים במעל ל 90% בהשוואה לכלבות או חתולות שאינן מעוקרות. במידה והעיקור בוצע לאחר ייחום שני, אין לעיקור שום משמעות במניעת גידולי עטין, לכן מבחינה סטטיסטית עדיף לעקר לפני הייחום הראשון בערך בגיל 6 חודשים.
סרטן הרחם וסרטן השחלות נמנעים כתוצאה מהסרת איברים אלה.
מניעה של דלקות רחם (פיומטרה) – דלקת רחם הינה מצב שבו הרחם מזדהם ומתמלא במוגלה.
דלקת רחם מתבטאת בשתי צורות:
צורה פתוחה: זהו מצב בו צוואר הרחם פתוח והמוגלה זורמת החוצה דרך הוואגינה. צורה זו פחות מסוכנת ומאובחנת יותר בקלות.
צורה סגורה: זהו מצב בו צוואר הרחם סגור והמוגלה מצטברת בתוך הרחם עד לכדי מצב שהרחם נקרע והמוגלה נשפכת לחלל הבטן וכתוצאה מכך הכלבה או החתולה מתות באופן מידי.
דלקת רחם הינה מחלה חשובה כאשר בעלי כלבות וחתולות צריכים להיות מודעים לה מאחר ואופן המחלה הינו מידי והתוצאות של מחלה זו קטלניות במידה ולא מטפלים בדלקת הרחם. דלקת הרחם נגרמת כתוצאה משינויים הורמונאליים לכן עיקור החיה ימנע את המחלה מאחר ובעיקור מסירים כירורגית איברים אלו.
יתרונות רפואיים בסירוס כלבים וחתולים:
סירוס זכרים בגיל יחסית צעיר מונע אגרסיביות כלפי זכרים אחרים ( גם בכלבים וגם בחתולים )
כלבים לא מסורסים, החל מגיל 4 שנים נוטים לסבול מבעיות בבלוטת הערמונית כמו: הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, ציסטות בבלוטת הערמונית, דלקות בבלוטת הערמונית ואבצסים בבלוטת הערמונית. בעיות אלה בבלוטת הערמונית מפריעים במתן צואה ולפעמים גם שתן. הטיפול בבעיות אלה הינו סירוס. במידה ומסרסים בגיל צעיר הסבירות לאחת מבעיות אלה יורדת בצורה מאוד משמעותית.
חתולים זכרים מרססים שתן בבית כסימן טריטוריאלי. סירוס החתול לפני הגעתו לבגרות מינית מונע התנהגות לא רצויה זו.
חשוב להבין כי זהו ניתוח המבוצע תחת הרדמה מלאה. לניתוח ישנם סיכונים כמו בכל ניתוח כירורגי. הסיכון הגדול ביותר בניתוח הינה ההרדמה, אך גם דימומים וזיהומים עלולים לקרות. הסיכון בניתוחים אלה מאוד נמוך אך קיים, בעיקר בבעלי חיים עם מחלות רקע (בעיות בלב, סכרת, קדחת קרציות וכו'…). בדיקת דם פשוטה לפני הרדמה יכולה לאמת או לשלול מחלות רקע שונות וכך להקטין את הסיכון בניתוח.
החסרונות בעיקורים וסירוסים:
לבעלי חיים שעברו סירוס ועיקור יתכן ותהיה נטייה להשמנה בגיל מבוגר יותר, דבר שניתן לשלוט עליו על ידי מתן תזונה מתאימה.
חלק מהכלבות המעוקרות מאבדות את היכולת לשלוט בשלפוחית השתן בעיקר עם עברו את הניתוח בגיל צעיר מדי (גיל חודשיים – שלושה). חוסר שליטה על שלפוחית השתן נגרם כתוצאה מחוסרים בהורמון האסטרוגן. מחקרים חדשים מראים כי כאשר כלבות מעוקרות אחרי גיל 5.5 חודשים הסבירות לבריחת שתן יורדת מ 12.5% מהכלבות המעוקרות לפחות מ 2.5% מהכלבות המעוקרות.
במידה ומתחילה בעיה של חוסר שליטה בשלפוחית השתן ניתן לטפל ולשלוט בה בעזרת טיפול תרופתי מתאים.
יש לציין כי עיקורים וסירוסים לא משנים את אופי בעל החיים!!!